Čo zaradiť do jedálničku?

27.10.2016

Náš dnešný svet praská vo švíkoch od toho ako je preplnený syntetickými liekmi. Objav týchto liekov nám síce prináša úžitok, lebo nám pomáha pri liečbe niektorých inak nezvládnuteľných ochorení. V opačnom prípade ale pravidelné užívanie liekov je pre organizmus veľmi škodlivé ako sme písali aj v článku o antibiotikách. Neplatí to však len pre ne. V tomto článku Vám ukážem, ktoré potraviny by ste mali zaradiť do Vášho jedálničku a môžete tak nie len predísť ochoreniam zlepšením imunity ale harmonizovať Váš organizmus a tým možno zredukovať telesnú hmotnosť, či premeniť ju na svalovú hmotu.


1. Losos

Ryby ako také sú bohatým zdrojom v potrave. Vybrali sme lososa lebo je to asi najvhodnejšia ryba. Obsahuje veľké množstvo Omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné ale nevie si ich sám vyrobiť. Ženám pomáhajú zmierňovať kŕče v podbrušku. Majú silné protizápalové účinky, čím môžu predchádzať zhubným nádorom a mnohým chorobám ako napríklad artrída. Omega-3 majú ale ešte dôležitejšiu funkciu. Majú kľúčový význam pre správnu činnosť mozgu, rast a vývoj, navyše zabraňujú ubúdaniu svalovej hmoty a losos obsahuje na 100g 20g bielkovín, len 7g tuku a má len 155 kalórií.

2. Cesnak

Jeden z najznámejších, nachádzajúci sa na TOP priečkach zdravej stravy. Prírodné antibiotikum. Povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej aktivite. Má protibakteriálne účinky a už dávno sa využíva ako liek proti nádche, pri zápale hrdla, kašli a dýchacích ťažkostiach. Napomáha vykašliavaniu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje voľný prietok krvi, znižuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu cukru v krvi a má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C. Platí to však pre čerstvý cesnak a neodporúča sa jesť denne viac ako jeden strúčik čerstvého cesnaku.

3. Listová zelenina

Zaraďujeme sem rukolu, kel, hlávkový šalát, špenát kapustu, brokolicu a čakanku. Konzumovaním listovej zeleniny okrem iného dodáte organizmu chlorofyl a kyselinu listovú.

  • Chlorofyl je zelené farbivo, ktoré je prirodzene obsiahnuté v rastlinách. Funguje ako výborný antioxidant, čiže chráni človeka pred civilizačnými ochoreniami. Ďalej má zásluhu na tvorbe hemoglobínu (červeného krvného farbiva), spomaľuje starnutie, podporuje činnosť metabolizmu a čriev, detoxikuje atď.
  • Kyselina listová patrí medzi vitamíny skupiny B. Bez nej by boli stratené červené i biele krvinky. Znižuje riziko vzniku infarktu, mŕtvice, zlepšuje trávenie, prospieva pečeni a žlčníku, zlepšuje činnosť mozgu, pamäť, koncentráciu a spánok. Vo veľkej miere ovplyvňuje vývoj nenarodeného dieťaťa.

Vitamín E v listovej zelenine je výborný pri potláčaní zápalov. Spolu s vitamínom C a K sú veľmi prospešné pre imunitný systém, ľudí trpiacich ochorením srdca a športovcov, lebo podporuje činnosť svalov. Konzumácia listovej zeleniny navyše zlepšuje zrak.

4. Červená paprika

Obsahuje enzýmy nevyhnutné pre hormonálny systém, (o ktorom si môžete prečítať v našom článku). Červená paprika obsahuje vysoké množstvo draslíka, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca. Ďalej obsahuje betakarotén, ktorý podporuje zrak a vitamín C, ktorý je jeden z najdôležitejších vitamínov v organizme, chráni nás pred voľnými radikálmi a tým posilňuje aj imunitný systém. Rovnako napomáha k funkcii svalov a regulácií krvného tlaku.

5. Koreňová zelenina

Je najbohatšia na minerály.

  • Petržlen je vhodný pri problémoch s močovými cestami. Dokáže pomôcť pri naprávaní menštruačných problémov, pri kolike, nadúvaní, zlepšuje činnosť žalúdka a podporuje trávenie.

  • Mrkva chráni nervový systém, čistí žlčník a pečeň, pomáha zachovať zuby a štruktúru kostí. Je dobrá pre dojčiace matky na zlepšenie kvality mlieka. Zabraňuje ochoreniam očí, zápale mandlí, prínosových dutín a všeobecne dýchacích orgánov.

  • Zeler chráni telo pred baktériami a plesňami. Ničí infekciu v obličkách a močových cestách. Znižuje hladinu krvného cukru, čo je prospešné pre diabetikov. Účinne pomáha pri liečení chrípky či angíny.

  • Červená repa spevňuje väzivové tkanivo, kosti a cievy, dáva pružnosť pokožke a zlepšuje stav vlasov. Odvodňuje organizmus a zbavuje ho toxických látok. Posilňuje imunitu, rast buniek a zaháňa únavu.

6. Citrón

Je určite najviac zásaditá potravina, čo pomáha stabilizovať pH. Okrem toho, že je to prírodný dezinfekčný prostriedok, môže tiež hojiť rany a zmierňovať príznaky prekyslenia, kašľa, prechladnutia a chrípky. Zlepšuje zdravie pečene a detoxikuje telo.


Pevne verím, že článok Vás zaujal a dokázal Vám pomôcť. Dúfam že sa Vám bude dariť dodržiavať Vami stanovený jedálniček a dokážete sa tak vyvarovať zbytočnému užívaniu liekov. Prajem Vám veľa zdravia a prečítajte si naše ďalšie články!




© 2016 Worlds Collide. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky